Eric Goede Logo

Over mij

Beweging & stilstand op hetzelfde moment

Kunstenaar & beeldhouwer in hart en nieren

Ik ben Eric Goede, kunstenaar en beeldhouwer in hart en nieren. Vitale lichaamsbewegingen vertaal ik naar sensuele beelden die elk een bijzondere paradox bevatten.

Mijn beelden gaan namelijk over beweging en stilstand tegelijkertijd; verstilde beweging of koud gemaakte vitaliteit dus. Met mijn kunst breng ik een ode aan het leven, de kwetsbaarheid ervan en aan de mens die naar perfectie streeft. 

In mijn kunstatelier, een oude schuur in Wijk bij Duurstede, heerst er steevast geordende chaos. Er bevinden zich overal mallen, werktafels, papieren, beelden die bijna af zijn en voorraden aan klei.

Te midden van al die chaos ben ik helemaal in m’n element en zorg ik ervoor dat mijn bronzen beelden precies kloppen. Ik bevind me trouwens in de luxepositie dat ik zelf kan kiezen met welke galeriehouders ik samenwerk. Een verstandhouding hebben met iemand die me bevalt, vind ik dan ook belangrijk.

Beelden die alsmaar verfijnder worden

Steeds duidelijker wordende zoektocht naar beelden

In 1995 ging ik als zelfstandig beeldhouwer aan de slag. Daarvoor was ik sociaal werker, waarbij ik twaalf jaar in een afkickcentrum werkte, en was ik ook nog actief als docent bouwtechniek en als creatief therapeut. Elk beroep heb ik ongeveer tien jaar beoefend, waarna ik nieuwe opleidingen volgde. Ik vind het dan ook fijn om veelzijdig te zijn. De rode draad doorheen al mijn banen was alleszins mijn liefde voor creativiteit

Nu mijn beelden populairder worden, worden ze bijgevolg wat duurder. Dat is nu eenmaal de wet van vraag en aanbod. Toch worden ze ook elk jaar mooier. Ik ontwikkel me immers elke dag en ontdek bij elk beeld wel nieuwe elementen. Mijn zoektocht wordt steeds duidelijker.

Noor als inspiratiebron & andere invalshoek

Liefde & kunst verenigd

Toen ik in 2003 een relatie kreeg met zijdeontwerpster Noor kon ik voor het eerst op creatief gebied naar iemand luisteren. Noor kan me kritisch naar vormen en beelden laten kijken en helpt me ideeën uit te werken. Als ik met een bepaald beeld vastzit, kan ik bij haar terecht en zet ze me op een ander spoor

Dankzij Noor kan ik ‘anders’ naar mijn beelden kijken, zoals iemand die oprecht belangstelling voor me heeft. Het lijkt wel of ik door haar volwassen ben geworden. De liefde bracht mijn creatieve ontwikkeling in een stroomversnelling. Ik leerde mezelf beter kennen en mijn beelden kwamen alsmaar meer overeen met mijn gevoelens

Beweging, levenskracht en vitaliteit. Dat zijn de zaken die ik in mijn beelden zoek. Ik poog het ultieme moment dat eigenlijk niet kan – en tegelijk toch kan – in kaart te brengen omdat mensen leven en bewegen. De houdingen van de figuren die ik vormgeef, zijn niet mogelijk bij stilstaande beelden. Ik moet mijn beelden dan ook altijd erg secuur op een sokkel monteren. Wat ik maak, was in beweging en werd door mij stilgezet.

Sculpturen die grenzeloze perfectie & sensualiteit uitstralen

Mijn sculpturen stralen een bijna grenzeloze perfectie uit en hebben een surrealistisch trekje. De houdingen zijn meestal niet mogelijk. De figuren zijn vaak kwetsbaar, vol van gevoelens en erg sensueel. Hoewel ik meestal vrouwen beeldhouw, zijn er nooit borsten te zien. Doe me dat maar eens na. Mijn doel is om verstilling te zoeken, houdingen bevroren in de tijd. Door mijn momenten zodanig uit te kiezen, leg ik een heel spectrum vast, inclusief erotiek. Erotische sculpturen maken zonder één borst te boetseren: daar draait het om. Enkel de houding telt. 

De bronzen beelden afwerken, doe ik helemaal zelf. Van contramallen maken tot het brons patineren, ik doe het allemaal met evenveel liefde. Ik sluit niet uit dat ik die arbeidsintensieve taken ooit zal uitbesteden, maar het ambacht brengt me heel wat voldoening. Je moet je vak perfect beheersen om je sculpturen tot in de puntjes uit te werken. De weg van niets naar een afgewerkt beeld duurt daarom maanden.

Wat technisch onmogelijk lijkt, is het niet per se

Van idee tot uitvoering

Door te kijken en na te denken, zo begint mijn creatieve proces. Bij een idee of gevoel zoek ik een beeld. Ik zag onlangs bijvoorbeeld beelden van iemand die aan het paaldansen was. De vitale beweging in dat lichaam sprak mij erg aan. In mijn sculpturen moet die persoon dan doordansen, stoppen kan niet. Of als ik een vrouw op een schommel ontwerp, haal ik de schommel op een gegeven moment weg. Zo is de dame ‘bevroren in het schommelen’. Er voltrekt zich in mijn werk een constante spanning tussen vorm en inhoud.

Ik haal er plezier uit om iets zodanig uit te voeren dat het technisch bijna onmogelijk is, maar toch nog lukt. Ik zoek vitaliteit op en leg die vast. Denk aan iemand die duikt en nog net aan de duikplank vastzit – een vrije val. Mijn passie gaat ver, dat besef ik. Een vitale dans stilzetten, kan een danseres doen doodvallen. Ik beoog dus niet alleen een spanning tussen vorm en inhoud, maar evengoed tussen leven en dood

Elke keer opnieuw denk ik: dat kan niet, ik krijg mijn sculptuur nooit op een sokkel gemonteerd. Als dat dan toch blijkt te lukken, voel ik me onoverwinnelijk. Ik heb datgene dat niet kan toch laten lukken. Ooit zal ik het ideale beeld maken. Een natuurlijk beeld dat zowel qua inhoud als qua vorm absoluut niet kan bestaan; en dat het me dan toch lukt.

Een overzicht van mijn loopbaan

Mijn hoogtepunten als kunstenaar & beeldhouwer

2000

Ik maakte een award voor het Wereldkampioenschap Ballroom Dancing.

1

2005

Als beeldhouwer werkte ik mee aan een documentaire van RTL 5.
2

2007

Samen met 50 andere beeldhouwers nam ik in De Keukenhof deel aan een expositie met de titel ‘Zitmeubel’.

3

2009

Mijn beelden zijn sinds 2009 op grote kunst- en antiekbeurzen in Nederland te zien.
4

2014

Ik kreeg internationaal succes en exposeerde onder meer in Dubai, Spanje en Polen.

5

2015

Samen met het werk van acht andere kunstenaars maakten mijn beelden een wereldtour door Spanje, Amerika, Zweden en Polen.
6

2021

Ik won de Hans Nijhof Kunstprijs.
7

Heb je vragen over mijn werkwijze?

Neem dan vandaag nog contact met me op!

Solo-expositie in Galerie De Twee Pauwen

Mijn werk bewonderen? Breng dan zeker eens een bezoek aan Galerie De Twee Pauwen. Daar loopt momenteel mijn solo-expositie. Meer informatie vind je op https://detweepauwen.art/exhibitions/. Aarzel niet om contact met me op te nemen, mocht je nog bijkomende vragen hebben.